Ads 468x60px

неделя, 4 март 2012 г.

Строителния сектор в България все още изостава

През 2011 г. БВП на България се очаква да запише ръст от 2-2.5%. В сравнение с цялостната икономика,  българския строителен сектор все още изостава. Това се съобщава в доклад за пазара от Buildecon. През 2011 г. ръстът ще бъде отрицателен за трета поредна година. Темпът на намаление е по-бавен, отколкото през 2010 г. и през 2009 г.,  дъното ще бъде ударено през 2011 г. на около € 7bln, за строителната продукция (при текуща цена) и на сектора е да се започне да се възстановява през 2012 г.. През 2012 г. делът на гражданското инженерство е да надвишава 50% от общото производство.
Водещи сегменти отново ще бъде пътно строителство, което се дължи на мащабните инфраструктурни проекти, финансирани чрез програми на ЕС и обновяване инициативи, финансирани от общините. В периода от 2012-2013, гражданското инженерство е да компенсира спада на другите две подсектори, тъй като за тези две години правителството планира най-високите проценти на усвояване на средствата от ЕС. Жилищно строителство може да се задейства само от някои ремонтни дейности през 2012-2013 г., докато този на водещите сегмент в нежилищни строителство е за промишлено строителство.
В жилищния подсектор определена тенденция на промяна на видове сгради се наблюдава по време на кризисните години - масивни многофамилни жилищни комплекси дава път на отделни малки проекти. Инвеститорите са притиснати от ниското търсене и трудности при намирането на финансови ресурси. Купувачите на жилища са били привлечени от намаляване на цените на имотите, но в същото време, те са били спрени от икономическата несигурност и риск от загуба на бъдещите доходи.
Нежилищно строителство видя нестабилна година, както добре. Няма големи проекти достигна завършване в H1 2011 г., особено в трите досега водещи сегмента: търговски, офис и хотелско конструкции. Въпреки това, прогнозите за годините 2012 и 2013 г. по отношение на търговски центрове са по-оптимистични, с брой на нови молове, да бъде завършен. Съществуващите имоти се характеризират с високи нива на незаетост и отпадане на наемни нива, което може да ограничи евентуални бъдещи инвестиционни стимули. В резултат на отложения модернизация и наличната подкрепа на ЕС, предстоящия период е да изпитват все по-голям дейност в областта на индустриалната и конструкции, свързани със селското стопанство.

0 коментара:

Публикуване на коментар